Kineski mobitel marke ACE MOBILE, model Cali Dual SIM, predstavlja rizik za potrošače

ZAGREB, 14. travnja 2011.

Kineski mobitel marke ACE MOBILE, model Cali Dual SIM, predstavlja rizik za potrošače, utvrdili su inspektori elektroničkih komunikacija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture nakon obavljenog inspekcijskog nadzora nad uvozom radijske opreme i telekomunikacijske terminalne opreme (RiTT) u Republiku Hrvatsku.

Navedeni mobitel naručila je i platila putem internetskog trgovačkoga portala eBay američka tvrtka Digital Tech International Inc. iz Miamia, a taj proizvod ne udovoljava hrvatskim propisima jer nije označen oznakom sukladnosti (CE).

Izjavom o sukladnosti utvrđuje se da RiTT oprema udovoljava bitnim zahtjevima  zaštite zdravlja i sigurnosti korisnika, elektromagnetske kompatibilnosti, u pogledu projektiranja i proizvodnje radijske opreme kako bi se izbjegnule štetne smetnje te drugim kao što su zahtjevi koji se odnose na mogućnost umreženog rada s drugim uređajima i sl.

Ovaj mobitel je označen zavaravajućom oznakom, dok izvorna izjava o sukladnosti (Declaration of Conformity) ne postoji te je zbog ustanovljenih nepravilnosti uređaj iz Carinarnice Zagreb vraćen pošiljatelju.

Proizvod stoga nije moguće uvesti, stavljati na tržište niti koristiti u Hrvatskoj jer ne udovoljava uvjetima iz čl. 12 Pravilnika o radijskoj opremi i telekomunikacijskoj terminalnoj opremi (RiTT), kao niti čl. 31. Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju sukladnosti.