HAKOM: uvedena dodatna mogućnost kontrole telefonskih troškova

ZAGREB, 16. lipnja 2011.

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) izvjestila je danas da je svim korisnicima na području Hrvatske od početka lipnja na raspolaganju novi oblik kontrole telefonskih troškova, koji omogućuje dodatnu zaštitu u korištenju javnih komunikacijskih usluga.
 
Riječ je o usluzi ograničavanja mjesečne potrošnje kojom korisnici, nakon podnošenja zahtjeva operatoru, mogu ostvariti zabranu odlaznih poziva unutar obračunskog razdoblja nakon što njihova potrošnja dosegne unaprijed dogovoreni novčani limit.
 
Nova usluga kontrole troškova dostupna je korisnicima javnih komunikacijskih usluga u pokretnim i nepokretnim mrežama, navodi se u priopćenju.
 
Najmanji iznos mjesečnog limita iznosi 50 kuna, a moguće ga je povećavati u iznosu od po 50 kuna (na primjerice 100, 150, 200 kuna ili više, budući da maksimalni iznos limita nije propisan), stoji u priopćenju.
 
Kod tarifnih modela koji sadrže određeni unaprijed ugovoreni iznos mjesečne naknade limit mjesečne potrošnje se primjenjuje nakon utrošene mjesečne naknade, dodaje se.
 
HAKOM je, kako se navodi, u svojim dosadašnjim aktivnostima te primjenom zakonskih i regulatornih obveza korisnicima već osigurao različite oblike i načine dodatne zaštite i kontrole troškova.
 
Uz kalkulator za jednostavan izbor tarifnih paketa koji najviše odgovaraju svakom pojedinom korisniku u ovisnosti o njegovim potrošačkim navikama te pružanje informacija o trenutačnoj potrošnji na posebnim brojevima službe za korisnike operatora (poziv, SMS, web stranica operatora), operatori su dužni upozoriti korisnika o prekomjernoj potrošnji nakon što ta potrošnja dosegne iznos dvostruke potrošnje u prethodna tri mjeseca. Ujedno moraju osigurati i mogućnost postavljanja zabrane daljnjeg prometa.
 
Operatori na zahtjev korisnika također moraju osigurati ispis pozvanih brojeva i ostalih prometnih podataka uz mjesečni račun (u pisanoj ili elektroničkoj formi), mogućnost aktiviranja usluge obavijesti o prenesenim brojevima u druge pokretne mreže te zabranu poziva prema određenim brojevima ili skupinama brojeva (npr. međunarodni pozivi, pozivi prema brojevima s povećanim tarifama).
 
Omogućivanjem izbora dodatnih usluga koje se nude uz tarifne pakete (npr. posebne ponude za određene pozive i usluge, posebne tarife u roamingu), operatori osiguravaju dodatno smanjenje i kontrolu troškova, navodi se još u priopćenju.