Grupa Atlantska plovidba s dobiti od 50 milijuna kuna

ZAGREB, 28.07.2011.

Grupa Atlantska plovidba ostvarila je u prvom polugodištu ove godine dobit malo manju od 50 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju dobit iznosila 10,3 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća Grupe Atlantska plovidba koje uključuje rezultate matice i 14 ovisnih društava.

Ostvarena dobit Grupe pripisana imateljima kapitala matice iznosi 50,7 milijuna kuna, a čini je 56 milijuna kuna kuna dobiti pomorstva i 300 tisuća kuna dobiti putničke agencije, umanjeno za 5,6 milijuna kuna gubitka hotela.

U odnosu na prošlogodišnju, dobit pripisana imateljima kapitala matice veća je za 319 posto.


Ti rezultati su prema navodima iz izvješća očekivani, kod brodarstva i nešto bolji zahvaljujući prihodima od prodaje brodova. Prihodi od vozarina su u padu kao rezultat značajno nižih vozarina na svjetskom tržištu brodskog prostora u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kaže se u izvješću.

Gubitak ostalih djelatnosti Grupe uprava smatra očekivanim s obzirom na sezonalnost posla.

Ukupni konsolidirani prihodi Grupe Atlantska plovidba u prvom polugodištu iznosili su 343,6 milijuna kuna i u odnosu na prošlogodišnjih 436,8 milijuna kuna manji su za 21,3 posto. Pomorstvo je ostvarilo 92 posto prihoda, a hoteli i agencija osam posto.

Troškovi su iznosili 293,7 milijuna kuna i za 31,1 posto su manji od prošlogodišnjih 426,5 milijuna kuna.

Osnovna djelatnost Grupe Atlantska plovidba je prijevoz rasutih i van gabaritnih tereta na međunarodnom tržištu i obalni prijevoz robe. Ostale djelatnosti su agencijsko poslovanje i hotelijerstvo. Najveći dio prihoda Grupa ostvaruje na međunarodnom tržištu.

Krajem lipnja Atlantska plovidba raspolagala je sa 17 brodova prosječne starosti 8,2 godina i zapošljavala 571 radnika.


(Hina)