Otvoren sanirani lukobran na Žirju i potpisan sporazum za ribarske luke Murter, Tribunj i Rogoznica

ŽIRJE, 13.04.2011.

Zirje, 13. travnja 2011. - Josip Borić, državni tajnik za otočni i priobalni razvoj, Željko Dulibić, ravnatelj Lučke uprave Šibensko-kninske županije s predstavnicima lokalne samouprave obišli su sanirani lukobran u uvali MunaDržavni tajnik Josip Borić danas je svečano otvorio sanirani lukobran luke u uvali Muna na otoku Žirju i s ravnateljem Lučke uprave Šibensko-kninske županije Željkom Dulibićem potpisao Sporazum o zajedničkom financiranju sanacije objekata u ribarskim lukama Murter, Tribunj i Rogoznica.

Za sanaciju lukobrana na Žirju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izdvojilo je 2,5 milijuna kuna, a Lučka uprava šibensko-kninske županije 400 tisuća kuna.

Na lukobranu koji je saniran zbog statičkog poremećaja i prijetnje urušavanja, postavljena je nova školjera sa oko pet tona kamena, što predstavlja najveći izdatak u ovom projektu.

Žirje, 13. travnja 2011. - državni tajnik Borić potpisao je Sporazum o sanaciji ribarskih luka Murter, Tribunj i RogoznicaRekonstrukcijom je obuhvaćen podvodni dio rive u dužini od 30 metara i izmjenjen dio pločnika na 92 četvorna metra rive te četiri polera. Također, postavljeno je 18 četvornih metara kamenih pokopnica i sedam gumenih trapeznih odbojnika.

Sanacija luka otvorenih za javni promet namijenjenih prihvatu ribarskih brodova Odluka je Vlade RH iz 2010. godine, a uz Ministarstvo mora i Lučku upravu rekonstrukciju financiraju Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Za sanaciju objekata u luci Murter izdvojit će se oko 2,6 milijuna kuna, sanacija lukobrana „Sv.Nikola“ u luci Tribunj procijenjena je na 1,8 milijuna kuna, a projekt sanacije dijela luke Žirje, 13. travnja 2011. - sanirani lukobran u uvali MunaRogoznica iznosi 4 milijuna kuna.

Na svečanosti je bio i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.