I bez diplome do najviših pomorskih zvanja

RIJEKA, 14.10.2010.
Rijeka 14. listopada 2010. - sudionike skupa pozdravio je dekan Serđo Kos i britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Blunt, a o britanskom sustavu obrazovanja pomoraca mogli su iz prve ruke čuti od Johna Bazleya s Warsash pomorske akademijeHrvatskim pomorcima bez fakulteta treba omogućiti da kroz alternativni model obrazovanja mogu steći najviša zvanja u pomorstvu, no pritom treba voditi računa o kvaliteti znanja i vještina kako bi naši pomorci i dalje biti prepoznati u svijetu, istaknula je Maja Markovčić Kostelac, v.d. ravnateljice Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka, na današnjem stručnom skupu o sustavu obrazovanja pomoraca održanom na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

Sudionike skupa pozdravio je dekan Serđo Kos i britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Blunt, a o britanskom sustavu obrazovanja pomoraca mogli su iz prve ruke čuti od Johna Bazleya s Warsash pomorske akademije. Njen se program uglavnom temelji na pomorskoj praksi te nije vezan uz akademska zvanja za koja se pomorci posebno, dodatno obrazuju.

O brojnim zahtjevima koje moraju ispuniti srednje pomorske škole u obrazovanju učenika za prve kvalifikacije u pomorstvu govorio je Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole u Zadru, koji je kazao da 7 pomorskih škola broje od 1.200 do 1.400 učenika.

Alternativni model obrazovanja pomoraca u Hrvatskoj moći će upisati pomorci sa završenom srednjom pomorskom školom, plovidbenim stažom od 36 mjeseci u svojstvu časnika te završenim posebnim programom obrazovanja u trajanju od 6 mjeseci kojeg će provoditi visokoškolske ustanove koje obrazuju pomorce za pomorska zanimanja.

Nakon završetka takvog posebnog programa obrazovanja, pomorcima će se priznati ECTS bodovi, pa će imati mogućnost uključivanja u redovni visokoškolski studij, naglasio jeRijeka, 14. listopada 2010. - dr.sc. Pavao Komadina, prorektor riječkog sveučilišta, Maja Markovčić-Kostelac, v.d. ravnateljica Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka i David Blunt, britanski veleposlanik u RH dr.sc. Pavao Komadina, prorektor riječkog sveučilišta.

Takav model, po kojem bi i pomorci mogli napredovati do zvanja zapovjednika broda ili upravitelja stroja i bez fakultetske diplome, mogao bi ući u primjenu početkom idućeg semestra ove akademske godine ili na početku iduće.

Na skupu su sudjelovali predstavnici pomorskih škola i fakulteta, sindikata pomoraca, udruga pomoraca, brodara, posrednika pri zapošljavanju pomoraca te predstavnici  pomorskih administracija Slovenije i Crne Gore koji su pohvalili ovakav pristup razmjene iskustva.