"MIPRO 2010"

Na skupu "MIPRO 2010" održana radionica "Kakav regulatorni okvir želi / treba Hrvatska na pragu ulaska u EU?"
Opatija, 24. - 28. svibnja 2010.

Ovogodišnji 33. Međunarodni skup MIPRO 2010 održan je od 24. do 28. svibnja 2010. godine u Kongresnom centru Grand hotela Adriatic i u hotelu Admiral u Opatiji, u organizaciji Hrvatske udruge MIPRO i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Opatija, 24.-28. svibnja 2010. - Krešo Antonović, ravnatelj Uprave za elektroničke komunikacije i poštu prezentira revidirani regulatorni okvir EU, u elektroničkim komunikacijamaprof.dr.sc. Ive Josipovića, a uz tradicionalno pokroviteljstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Rad skupa odvijao se kroz 11 znanstvenih i stručnih savjetovanja, u okviru seminara kontinuiranog obrazovanja, okrugle stolove, radionice te popratnu izložbu ICT i elektroničke opreme, tehničkih rješenja i usluga. Na skupu je sudjelovalo više od 1000 sudionika iz trideset zemalja svijeta.

U okviru skupa MIPRO 2010 ovo je Ministarstvo, u suradnji s Hrvatskom udrugom MIPRO, održalo radionicu "Kakav regulatorni okvir želi / treba Hrvatska na pragu ulaska u EU?", na kojoj je sudjelovalo 7 pozvanih uvodničara te oko 80 predstavnika operatora, ICT industrije, akademske zajednice, udruga potrošača i dr.

U uvodnom dijelu radionice Krešo Antonović, ravnatelj Uprave elektroničkih komunikacija i pošte u MMPI, predstavio je zajedno s Damirom Filipovićem, neovisnim stručnjakom za regulaciju elektroničkih komunikacija, revidirani regulatorni okvir Europske Unije u elektroničkim komunikacijama iz studenoga Opatija, 24.-28. svibnja 2010. - Olivier Pascal iz Opće uprave EK za informacijsko društvo i medije (DG INFSO), koji je bio poseban gost radionice, Veronica Bocarova, voditeljica projekta u konzultantskoj tvrtki Cullen International iz Brisela, mr.sc. Nikola Popović, član Vijeća HAKOM-a, Petar Čavlović, predsjednik Udruženja za telekomunikacije pri HGK, Siniša Đuranović (HT d.d.), Igor Barlek (VIPnet d.o.o.) i Boris Stipetić (B.net Hrvatska d.o.o.)2009. godine, koji se sastoji od izmjena i dopuna 5 odgovarajućih direktiva EU i nove uredbe o osnivanju Tijela europskih regulatora u elektroničkim komunikacijama (BEREC). Radionica je zamišljena kao uvod u sveobuhvatnu javnu raspravu koja predstoji sa svim zainteresiranim dionicima na tržištu elektroničkih komunikacija (operatorima, industrijom, udrugama korisnika usluga i dr.), kako bi se Hrvatska na najbolji mogući način, usporedo sa zemljama članicama EU, pripremila za digitalno doba i punu primjenu suvremenih ICT tehnologija u svrhu poticanja sveukupnog gospodarskog i društvenog razvoja. Rok za preuzimanje novih EU propisa u hrvatsko zakonodavstvo jednak je roku koji imaju i zemlje članice EU – do sredine 2011. godine.

O izazovima koji stoje pred Hrvatskom i svojim viđenjima odgovora na ključno pitanje kakav regulatorni okvir u elektroničkim komunikacijama Hrvatska želi, tj. treba kako bi se uspješno nosila sa zahtjevima prilagodbe revidiranom regulatornom okviru Europske Unije, ali i potrebama društva i gospodarstva za Opatija, 24.-28. svibnja 2010. - sudionici i gosti ovogodišnje radionice "MIPRO 2010"suvremenim i pristupačnim komunikacijskim uslugama i rješenjima, govorili su sljedeći uvodničari – Olivier Pascal iz Opće uprave EK za informacijsko društvo i medije (DG INFSO), koji je bio poseban gost radionice, Veronica Bocarova, voditeljica projekta u konzultantskoj tvrtki Cullen International iz Brisela, mr.sc. Nikola Popović, član Vijeća HAKOM-a, Petar Čavlović, predsjednik Udruženja za telekomunikacije pri HGK, Siniša Đuranović (HT d.d.), Igor Barlek (VIPnet d.o.o.) i Boris Stipetić (B.net Hrvatska d.o.o.).

Gospodin Pascal iz EK u svojem je izlaganju također ukratko predstavio ključne naglaske revidiranoga regulatornog okvira, potvrđujući ujedno da je Hrvatska na pravom putu glede pravodobnog i temeljitog pristupa prilagodbi novim EU propisima, te ističući osobitu važnost primjene plana provedbe "Digitalne agende za Europu", koju je EK objavila 19. svibnja 2010. godine, i ostvarivanja njezinih ciljnih vrijednosti, naročito u području daljnjeg razvoja širokopojasne infrastrukture i usluga.

Ovdje možete pogledati prezentacije predstavnika MMPI, Europske komisije i konzultantske tvrtke Cullen International koje su predstavljene na radionici: