Trajekt udario u držač bokobrana na Silbi

ZAGREB, 16.10.2009.

Silba, 16. listopada 2009. mjesto udara trajekta u bokobran na otoku SilbiJučer u 15.15 sati prilikom pristajanja u luci Žalić na otoku Silbi došlo je do naslanjanja trajekta „Bartol Kašić“ brodara „Jadrolinije“ krmenim lijevim bokom na čelični držač bokobrana, uslijed čega je došlo do oštećenja broda.

Brod je na lijevom boku imao rupu veličine 25 x 25 cm metar iznad vodene linije na udaljenosti 15 metara od krmene rampe, no nije bilo prodora mora niti ozlijeđenih putnika niti članova posade.

Kapetan Lučke ispostave Silba Bogdan Lazarin brodu je naložio privremenu sanaciju oštećenja. Nakon što je rupa privremeno sanirana brod je isplovio za Zadar, gdje je izvršen pregled te je brodu izdana zabrana isplovljenja i obaviješten je ured Hrvatskog registra brodova u Zadru.

Nakon saniranog oštećenja brodu je osnažena Svjedodžba o sposobnosti broda za plovidbu, te isplovio na redovnoj liniji sa zakašnjenjem od 30 minuta.

Inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Zadar će protiv zapovjednika trajekta  podignuti optužni prijedlog, a Povjerenstvo za prekršaje LK Zadar će u prekršajnom postupku utvrditi njegovu odgovornost.