Puštena u promet zapadna osječka obilaznica

OSIJEK, 07.11.2007.
Puštanjem u promet dionice Osijek-Darda, danas je označen završetak projekta gradnje zapadne osječke obilaznice, vrijednoga više od 300 milijuna kuna.

Novu prometnicu otvorio je predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, a blagoslovio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i đakovačko-srijemski biskup msgr. Marin Srakić.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban istaknuo je kako je u izgradnju 11 kilometara duge obilaznice tvrtka uložila 303 milijuna kuna, što je jedna od najvećih takvih investicija u Slavoniji.

Kazao je da je riječ o tehnički zahtjevnom objektu, koji je uključivao gradnju novoga 600 metara dugog mosta preko Drave te 11 nadvožnjaka i podvožnjaka, dodavši da će prometnica rasteretiti grad Osijek putničkog i teretnog tranzitnog prometa.

Istaknuvši kako je Vlada u cestovnu infrastrukturu Osječko-baranjske županije, u protekle 4 godine uložila 548 milijuna kuna Šeks je kazao kako je to više nego što su to učinile sve prethodne vlasti u proteklih 50 godina.

Šeks je za 9. studenoga najavio otvaranje dionice međunarodnog prometnog 5C koridora, Sredanci-Đakovo, vrijedne 1,4 milijardu kuna, te 14. studenoga početak radova na dionici od Osijeka do Đakova, vrijedne 1,2 milijarde kuna, najavivši kako je u planu i izgradnja obilaznica kod Donjeg Miholjca, Našica i Belog Manastira, što će zaokružiti prometnu infrastrukturu ovoga područja.

Ocijenio je kako ovi podaci govore o skrbi Vlade i nadležnih javnih poduzeća za prometno povezivanje Slavonije i Baranje s drugim dijelovima Hrvatske i Europom te pokazuju da Slavonija nije zapostavljena, već da, u pogledu ulaganja u cestovnu infrastrukturu, prednjači pred mnogim drugim dijelovima Hrvatske. (Hina)