Jedna osoba smrtno stradala u potonuću ribarskog broda u Šibenskom akvatoriju

ZAGREB, 04.03.2019.
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je jučer resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o teškoj pomorskoj nesreći ribarskog broda na otoku Zmajanu, u Šibenskom akvatoriju, u kojoj je, nažalost, jedna osoba smrtno stradala.

Službenici MRCC Rijeka sinoć, 3. veljače  u 19.22h posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Šibenik zaprimili su dojavu očevidca o nasukanju i potonuću ribarice na poziciji rta Livić, uz samu obalu istočne strane otoka Zmajana, nasuprot otoka Obonjana. Očevidac potonuća dojavio je i o jednoj osobi koja je napustila tonući brod, slijedom čega su iz MRCC Rijeka u suradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Šibenik i Pomorskom policijom Šibenik pokrenuli koordiniranu akciju traganja i spašavanja.

Službenici LK Šibenik odmah po dolasku na poziciju nesreće preuzeli su brodolomca LJ.C., državljanina Republike Hrvatske na spasilačku brodicu i prevezli u Šibenik, gdje je spašenik u stanju pothlađenosti predan u daljnje zdravstveno postupanje djelatnicima Hitne medicinske pomoći Šibenik.

Nastavkom aktivnosti na poziciji pomorske nesreće temeljem iskaza spašenika da je na potonuloj ribarici ostao zapovjednik, ujedno i vlasnik broda, LJ.V., državljanin Republike Hrvatske, službenici MRCC Rijeka u koordinaciji sa LK Šibenik i u suradnji sa službenicima Pomorske policije nastavili su traganje te su u tu svrhu angažirani i pripadnici ronilačke jedinice Specijalne policije, koji su odmah po dolasku na poziciju započeli zaron, dok je istovremeno trajalo površinsko traganje za nestalim.

Nažalost, noćas, 4. ožujka u 01.15h, ronioci su pronašli beživotno tijelo nestaloga u olupini potonule ribarice, iznijeli ga na površinu te je preuzeto na službenu policijsku brodicu i prevezeno u Šibenik, u okviru policijskih postupanja.

Nasukana i potonula ribarica, imena 'Filomena', dužine 12.10m zastave Republike Hrvatske, u vlasništvu smrtno stradaloga zapovjednika broda, potonula je do razine pramca te, iako olupina trenutno ne predstavlja opasnost za druge sudionike u pomorskom prometu, bit će izvučena i otegljena na siguran vez.