Jahta u požaru kod Pelješca, putnici i posada evakuirani neozlijeđeni, gašenje požara u tijeku / 08.09.2018. - dopuna informacije

ZAGREB, 07.09.2018.
Opsežna spasilačka i vatrogasna akcija na moru pokrenuta je jutros u Dubrovačkom akvatoriju prema većoj jahti u požaru, sa koje su putnici i posada pravovremeno evakuirani. Nadležne službe koordinirano nadziru područje pomorske nesreće koje je pravodobno osigurano u cilju gašenja požara i preveniranja, odnosno, suzbijanja eventualnog onečišćenja mora i morskog okoliša.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o koordiniranoj spasilačkoj akciji koja je pokrenuta jutros, 7. rujna u 08.22h kada je posredstvom Obalne radio postaje ORP Dubrovnikradio, zaprimljen poziv pogibelji zapovjednika motorne jahte 'Kanga', duljine 40 metara, zastave Republike Malte, na kojoj je u trenutku dojave o nesreći boravilo 9 putnika i 4 člana posade, a koji su svi neozlijeđeni uspješno evakuirani sa jahte brodskim tenderom te su otplovili iz područja pogibelji na sigurnu udaljenost, odnosno, dalje prema obali gdje je organiziran prihvat od strane nadležnih službi.

MRCC Rijeka koordinira sve potrebne aktivnosti u suradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Dubrovnik, čiji službenici su odmah isplovili prema poziciji pomorske nesreće, između otočića kod Malog Vratnika, na jugoistočnoj strani poluotoka Pelješca, odakle je poziv pogibelji uputio zapovjednik jahte, a koji je ujedno izvijestio kako je u brodskim spremnicima preostalo oko 40 tona pogonskoga goriva, tip 'diesel', stoga su na poziciju pomorske nesreće službenici MRCC Rijeka angažirali pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje, koji su po dolasku na poziciju nesreće poduzeli protupožarne mjere te osiguravaju morsku površinu u slučaju onečišćenja, uslijed eventualnog istjecanja pogonskoga gorica.

Trenutno su sve aktivnosti usmjere u cilju gašenja požara i pokušaja sprječavanja potonuća motorne jahte zbog požarnih oštećenja, dok će se uzroci ove pomorske nesreće utvrditi u okviru očevida, koji će provesti Lučka kapetanija Dubrovnik.

MRCC Rijeka je putem sustava obalnih radio postaja odaslala obavijest o događaju svim sudionicima u pomorskom prometu, u području ove pomorske nesreće, o kojoj je izviještena i Pomorska policija Dubrovnik.

08.09.2018. - DOPUNA INFORMACIJE - TEGALJ OLUPINE U LUKU PRAPRATNO
Prema trenutno dostupnim podatcima, požar na jahti u 08.00h još uvijek nije u potpunosti ugašen.

Povremeno se pojavljuje otvoreni plamen, koji se odmah i sanira.

U unutrašnjost jahte još uvijek je nemoguće ući budući da su prilazi (brodski koridori) neprohodni.

Onečišćenje naftom ili uljem do sada nije uočeno, ali okoliš broda preventivno je osiguran opremom i ljudstvom u slučaju eventualnog istjecanja ikakvih polutanata.

U 14.00h iz Lučke kapetanije Dubrovnik izvijestili su nadležnu Upravu sigurnosti plovidbe, resornoga MInistarstva o prethodno (12.00h) održanom sastanku u u organizaciji LK Dubrovnik, u svezi aktivnosti u cilju daljnjega postupanja sa olupinom opožarene jahte.

Na sastanku su sudjelovali vlasnik, stručnjaci iz brodogradilišta i predstavnik osiguratelja, slijedom čega su vlasnik i konstruktor jahte 'Kanga' potvrdili da je po pitanju stabiliteta sigurna za tegljenje.

U 19.00h poduzeto je komercijalno tegljenje olupine opožarene motorne jahte prema luci Prapratno, za što je u tu svrhu angažiran tegljač 'Antares', uz asistenciju brodice Emergensea.