Ronilac preminuo od posljedica stradavanja tijekom ronjenja kod Plavnika / U Zadarskom akvatoriju poduzeta SAR i MEDICO akcija

ZAGREB, 20.05.2018.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o događajima u području _Riječkog i Zadarskog područja nadzora sigurnosti plovidbe.

LK RIJEKA - SMRTNO STRADAVANJE RONIOCA
Jučer, 19. svibnja u 11.41 sati službenici MRCC Rijeka, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC112 Rijeka zaprimili su dojavu organizatora ronjenja o stradavanju jednog ronioca na otoku Plavniku, nad kojim se tada primjenjivala reanimacija.

Obzirom na poziciju nesreće MRCC Rijeka pokrenula je akciju hitnog medicinskog transporta (MEDICO) u koju je angažirana tvrtka 'SeaHelp', čija posada se nalazila najbliže poziciji nesreće te su po ukrcaju liječnika Hitne medicinske pomoći Rijeka isplovili prema stradalom roniocu, W.H.H. (rođen 1958. godine), državljanin Republike Njemačke, koji je nažalost u međuvremenu preminuo te su djelatnici tvrtke 'SeaHelp' u dogovoru sa Pomorskom policijom prevezli tijelo stradalog ronioca u gradsku luku Krk, gdje su tijelo preuzeli policijski službenici u daljnje postupanje.

Prema prikupljenim podatcima u okviru očevida o uzrocima ove ronilačke nesreće, Lučka kapetanija Rijeka izvijestila je kako se nesreća dogodila tijekom ronilačke ture u organizaciji škole ronjenja u vlasništvu R.W., a koja je registrirana u Republici Hrvatskoj.

U ovom slučaju slijede daljnja istražna postupanja u nadležnosti Pomorske policije Rijeka.


LK ZADAR - SPAŠAVANJE OSOBE U MORU / MEDICO
Jučer predvečer, 19. svibnja u 18.44 sati službenici MRCC Rijeka zaprimili su posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC112 Zadar dojavu očevidca o pronalasku nasukane jedrilice kod mjesta Kukljica, otok Ugljan. Jedrilica je pronađena sa upaljenim pogonskim strojem i uključenim 'auto-pilot' sustavom i bez posade ispred mjesta Kukljica, otok Ugljan, o čemu je Središnjica obavijestila nadležnu Lučku kapetaniju Zadar te je pokrenuta koordinirana potražno – spasilačka akcija prema nestaloj posadi jedrilice.

Zbog skorog zalaska sunca u koordinaciji sa Obalnom stražom RH u pripravnost je stavljen i zrakoplov tipa 'Pilatus', dok je istovremeno putem Obalne radio postaje ORP Splitradio prema svim sudionicima u pomorskom prometu u području potrage emitirana poruka hitnosti (PAN-PAN), o moguće nestalim osobama u moru.

Nedugo nakon pokretanja SAR akcije, u 19.23 sati službenici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu o pronalasku jedne žive osobe u moru ispred mjesta Ždrelac, o čemu je obaviještena LK Zadar, čiji službenici su preuzeli osobu, K.H.H. (rođen 1949. godine), državljanin Republike Austrije te ga predali djelatnicima Hitne medicinske pomoći Zadar, koji su utvdrili da spašeni Austrijanac osim iscrpljenosti i pothlađenosti nije zadobio nikakve druge ozljede, nakon čega su službenici zadarske Kapetanije u okviru očevida obavili razgovor sa spašenikom i utvrdili da njemu pripada prethodno pronađena napuštena jedrilica i da je, srećom, on bio jedina osoba na plovilu, slijedom čega je obustavljena daljnja potražno – spasilačka akcija, opozvano je uzlijetanje zrakoplova Obalne straže RH te je prekinuto daljnje emitiranje poruke hitnosti, a službenici LK Zadar provode daljnja postupanja u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće.


MRCC - MEDICO
Službenici MRCC Rijeka jučer, 19. svibnja u 18.15 sati na Zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe (usporedo sa trajanjem SAR – akcije) pokrenuli su i koordinirali MEDICO akciju prema jednogodišnjem djetetu, koje je progutalo otrovnu biljku te je u liječničkoj pratnji iz mjesnog autokampa u Veruniću, Dugi Otok prevezeno u Zadar u 20.45 sati, kada su dijete djelatnici HMP Zadar preuzeli u daljnje medicinsko postupanje prema Općoj bolnici Zadar, odakle je naknadno dojavljeno da je dijete zdravstveno stabilizirano.

Ova akcija obavljena je u suradnji sa Pomorskom policijom Zadar, budući da su raspoloživa plovila Lučke kapetanije Zadar tada bila angažirana u SAR – akciji prema nestalom austrijskom nautičaru.