Potraga za nestalim njemačkim skipperom u splitskom akvatoriju - akcija TiS okončana

ZAGREB, 23.03.2018.
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) od sinoć koordinira opsežnu spasilačko - potražnu akciju na splitskom području nadzora sigurnosti plovidbe prema osobi nestaloj u moru nakon pada sa jedrilice.

Potražno - spasilačka akcija započela je jučer, 22. ožujka u 19.57 sati kada je posredstvom Obalne radio postaje ORP Split-radio zaprimljen poziv pogibelji od člana posade jedrilice 'Xarifa', njemačke zastave.

Budući da nije bilo moguće uspostaviti povratnu komunikaciju prema jedrilici (radio / gsm), Središnjica je dodatnim provjerama utvrdila da je poziv upućen sa navedene jedrilice, sa koje je slijedeći poziv ponovno zaprimljen tek u 21.08 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split, kada je član posade dojavio o padu čovjeka u more, stoga su odmah po utvrđivanju pozicije, 3,5 NM od sjeverne uvale otoka Visa, u potražno - spasilačku akciju angažirana sva rapoloživa plovila, odnosno, SAR brod Lučke kapetanije Split, brodica Lučke ispostave Milna, brod Pomorske policije Split, brod Obalne straže RH, privatna ribarica 'Sjajni' i privatni gliser tipa gumenjak, oboje pod hrvatskom zastavom.

U 22.25 sati službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka (NPCPP) javljaju da je jedrilica pronađena nedaleko od otoka Visa, no brod Pomorske policije Split zbog visokih valova i jakih udara bure nije u mogućnosti prići jedrilici kako bi obavili evakuaciju člana posade te se pričekalo na dolazak SAR broda LK Split, čiji su službenici uspješno evakuirali preostalog jednog neozlijeđenog člana posade jedrilice, dok ribarica 'Sjajni' jedrilicu 'Xarifa' uzima u tegalj u višku gradsku luku, kamo pristaju noćas u 01.55 sati, kada je potraga privremeno obustavljena.

Službenici Lučke kapetanije Split u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, temeljem dostupnih podataka utvrdili su da je jedrilica 'Xarifa' jučer, 22.03. u 10.40 sati isplovila iz šibenske gradske luke u smjeru talijanske luke Viesta, a posadu su činila dva člana, spašeni H.L. (rođen 1957. godine) i nestali skipper M.H. (rođen 1956. godine), obojica državljani Republike Njemačke. Prema izjavi spašenog člana posade pad skippera u more navodno se dogodio netom prije upućivanja prvog poziva pogibelji, kada je nestali otišao na palubu odakle ga je u jednom trenutku jaki udar vjetra odbacio u more, nakon čega mu je član posade uspio dobaciti kolut za spašavanje s konopcem, no budući da je skippera izgubio iz vida aktivirao je uređaj 'DSC distress-call', za odašiljanje poziva pogibelji.

Pomorska potraga nastavljena je jutros, 23. ožujka, a uz uključene jedinice u pomorsko traganje angažiran je i zrakoplov Obalne straže RH tipa 'Pilatus', koji obavlja zračnu potragu područja traganja, za sada nažalost bez rezultata. Od početka potrage putem obalnih radio postaja odašilje se poruka hitnosti (PAN-PAN) prema svim plovilima u pomorskom prometu koji plove područjem traganja.

-----------------------

- nastavak i zaključak akcije „Xarifa“:
 
Jutros, 24.03.2018. u 08.00 sati, helikopter Obalne straže RH uočio je tijelo koje pluta u moru, na 0,4 NM zapadno od Komiže i južno od otoka Barjak Veli te su na poziciju upućeni brodovi Lučke kapetanije Split i Pomorske policije Split.

U suradnji sa Lučkom ispostavom Komiža angažirana je manja gumena brodica u vlasništvu fizičke osobe na koju je izvučeno beživotno tijelo i pomoću koje je tijelo u 10.15 sati prekrcano na policijski brod i preveženo u luku Komiža, gdje je naknadno potvrđen identitet nestalog njemačkog državljanina.

Sve daljnje radnje u okviru očevida o uzrocima stradavanja njemačog nautičara u nadležnosti su Ministarstva unutarnjih poslova i Državnog odvjetništva RH.