Ministar Oleg Butković na otvorenju Nacionalnog Foruma dionika projekta FAIRway Danube potpisuje 110 milijuna kuna vrijedne ugovore za financiranje projekata u unutarnjoj plovidbi i krsti novi brod za hidrološko snimanje plovnih putova

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković u srijedu, 25. listopada službeno će otvoriti „Nacionalni Forum dionika projekta FAIRway Danube“, a nakon uvodnog obraćanja, s direktorom Izvršne agencije za inovacije i mreže Europske Unije (INEA), Dirkom Beckersom i ravnateljem Lučke uprave Slavonski Brod, Marijanom Jurićem, potpisat će ugovore za sufinanciranje projekata u ukupnoj vrijednosti od oko 110 milijuna kuna.

Svečano potpisivanje ugovora održat će se u Hotelu Lav (J.J. Strossmayera 18), u Vukovaru s početkom u 10.00 sati.

Riječ je o dva projekta čije je sufinanciranje iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) odobreno u lipnju ove godine, a to su Projekt nadogradnje lučke infrastrukture Luke Slavonski Brod i Izrada Studije procjene utjecaja na okoliš i projektne dokumentacije za rijeku Savu, koja će pridonijeti revitalizaciji Save kao prometnog pravca.

Nakon potpisa ugovora, u 10.45 sati na pontonu u vukovarskoj Zimskoj luci, ministar Oleg Butković i europska koordinatorica TEN-T koridora Rajna – Dunav, Karla Peijs, svečano će krstiti novi brod za hidrološko snimanje plovnih putova, vrijedan više od milijun kuna, također financiran sredstvima EU kroz Fairway projekt.

Uz ministra Olega Butkovića i europsku koordinatoricu, krštenju će nazočiti i predstavnici gradskih i županijskih vlasti te Državne hidrometeorološke agencije (DHMZ).
 
Izjave za medije predviđene su nakon krštenja u Zimskoj luci.
 
Nacionalni forum / konferencija održava se u okviru FAIRway Danube projekta, zamišljenog kao projekt međunarodne suradnje osam projektnih partnera iz čak šest podunavskih zemalja (Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Rumunjska i Bugarska). FAIRway projekt financira se bespovratnim sredstvima iz CEF-a u iznosu od 23 milijuna eura, a hrvatski dio u projektu iznosi nešto više od 2,2 milijuna eura. Korisnik projekta, čija je provedba počela u srpnju 2015. godine, je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a provodi ga Agencija za vodne putove. Projekt će se provoditi tijekom petogodišnjeg razdoblja.  
 
Molimo da praćenje konferencije potvrdite na mail: press@mmpi.hr,
najkasnije do utorka, 24. listopada 2017. godine.