Premijer Sanader otvorio radove na izgradnji autoceste Zagreb - Sisak

KUŠANEC, 05.04.2006.

Autocesta Zagreb - Sisak (klikni za veću sliku)Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je danas radove na izgradnji buduće autoceste Zagreb-Sisak na dionici od čvora Velika Gorica Jug - Jakuševac duljine 9,5 kilometara, vrijedne 780 milijuna kuna, koja bi trebala biti dovršena u listopadu iduće godine.

Riječ je o vrlo zahtjevnom projektu koji, među ostalim, obuhvaća izgradnju 17 mostova, pet vijadukata, 20 nadvožnjaka  i sedam podvožnjaka.

Početak izgradnje autoceste Zagreb-Sisak je ispunjenje snova, nade i želja, a po novoj dionici vozit ćemo se već za jednu i pol godinu, rekao je premijer Sanader, najavivši da zatim slijedi izgradnja dionica od Velike Gorice do Lekenika i Mošćenice, odnosno Siska.

Ministar financija Ivan Šuker naglasio je da će izgradnja autoceste omogućiti brži povratak na Banovinu i njezinu obnovu, a izgradnja istočne velikogoričke zaobilaznice do Domovinskog mosta revitalizirati turopoljsku Posavinu.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta istaknuo je da je za izgradnju autoceste ishođena građevinska dozvola i ostala potrebna dokumentacija. Naglasio je da Vlada ulaže goleme napore i sredstva za izgradnju prometne infrastrukture kako bi se oživjelo gospodarstvo.

Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Crnjak, govoreći  o tehničkim aspektima autoceste Zagreba- Sisak, duljine 47,5 kilometara, istaknuo je da će se njezinom izgradnjom dobiti kvalitetno rješenje prometne povezanosti Zagreba, Velike Gorice i Siska. 

Projekt autoceste izradio je Institut građevinarstva Hrvatske koji obavlja i nadzor, a izvođači radova su Poslovna udruga Viadukt, Konstruktor inženjering, Hidroelektra i Strabag. (Hina) 

Autocesta Zagreb - Sisak /podaci